Friday, December 7, 2007

KOMENTAR CERDAS


Arief and Lulut at Art Center, Denpasar Bali (2004)
Taked by Taufan Galaxy (LIGHT SUCKER Lombok)



bung, saya bingung.... karya2 bung itu termasuk photography ato photoshop?
kalo gak salah; photo = cahaya; graph=grafik/lukisan; shop=belanja..
tapi kok kayaknya karya bung sangat "photoshop" bangeet..
sampe mana batasan "belanja cahaya" diperbolehkan di fotografi menurut bung?
gimana klo blog name-nya di ganti arief photoshop :-):-):-)...
mohon pencerahan???


Jawaban untuk pertanyaan cerdas dari mas Lulut di denpasar.
Saya terkesan dengan komentar yang dilontarkan mas Lulut pada beberapa karya “photography” saya yang saya presentasikan melalui media blog. Menurut mas Lulut, karya-karya itu lebih kuat unsur photoshop-nya ketimbang unsur photography-nya.
Sampai-sampai mas Lulut meminta saya untuk mengganti nama blog saya menjadi ariefphotoshop.blogspot bukan seperti sekarang ariefphotography.blogspot.

Alasannya, isme photography yang berlandaskan pada dasar kata yang merangkainya dari kata photo dan graphien yang berarti melukis cahaya tersebut telah “dikotori” oleh unsur “shop” yang menurut mas Lulut berarti belanja. Entah apa hubungannya saya tak paham dengan menuliskan makna shop sebagai belanja disini dengan penggunaan program photoshop sebagai upaya upgrading foto-foto yang saya lakukan.

Yang jelas, saya sangat memahami maksud yang diinginkan mas Lulut atas karya-karya fotografi saya. Adalah telah mengkaburkan bahkan melacurkan makna-makna fotografi ke dalam sebuah permainan “tipu muslihat” kemajuan teknologi komputerisasi visual yang telah saya lakukan terhadap beberapa foto tersebut. Seperti foto-foto yang aslinya berwarna saya rubah menjadi hitam dan putih lalu penambahan toner dan penguatan hue saturation dan permainan brightness dan contrast.

Menurutnya kalau sekedar melakukan cropping untuk menyeimbangkan komposisi itu masih wajar. “Itu pun sering dilakukan pada media fotografi analog”, demikian kata mas Lulut. Sepengenalan saya, mas Lulut memang seorang pegiat fotografi analog yang sedang kepingin menekuni fotografi digital, seperti saya yang toh baru beberapa bulan ini “pindah agama” ke fotografi digital. Jadi bagi saya wajar, jika masih banyak pertanyaan-pertanyaan yang mengganjal untuk sekedar mengkritisi dunia baru yang bagi saya sudah mulai saya masuki dan bagi mas Lulut yang sebentar lagi akan masuk ke dalamnya. Demi menjaga esensi fotografi, saya sepakat dengan dialektika yang mas Lulut lemparkan ini.

Menyikapi tipu mslihat visual yang saya lakukan ini, bagi saya adalah sesuatu yang telah lazim dilakukan oleh hampir semua fotografer. Hal ini dilakukan semata-mata untuk menaikan kesan dari foto-foto yang mereka hasilkan. Entah itu kesan dramatik, horor, ceria, eksotik, lembut (soft) dan lain sebagainya. Yang kesemuanya sangat terbatas dilakukan saat menggunakan media fotografi analog. Bahkan belakangan ada dikenal efek IR atau infra red. Teknik ini menggunakan efek lensa infra red dimana menyerupai teknik cetak invert namun tidak 100 persen. Yang terang jadi menggelap dan yang gelap jadi menerang.

Dalam teknik fotografi dasar, kita telah sama-sama mengetahui jika ingin menggambarkan kesan wibawa, kita me-shoot obyek dengan teknik low angel dan sebaliknya kalau ingin mengesankan kecil, kita memakai teknik high angel. Juga untuk menghilangkan atau mengurangi bayangan sinar matahari saat me-shoot obyek dengan lokasi out door, kita menggunakan blitz. Juga pada teknik cetak sandwich, dimana beberapa klise ditumpuk dan berbagai macam teknik “tipu muslihat” lainnya yang ada dalam fotografi analog..

Sangat amat terbatas jika kita bisa menengok lebih jauh ke belakang. Nah disinilah keunggulan sekaligus kelemahan teknologi fotografi digital dalam hal memanjakan para fotografi maniak. Berbagai teknik fotografi baru ditawarkan. Kalau kita pada waktu menggunakan teknik fotografi analog menggunakan media klise sebagai penyimpan gambar negative dan menggunakan enlarger untuk menyinari klise agar diubah menjadi gambar positif melalui proses developing pada larutan pengembang sehingga mampu tercetak di kertas foto pilihan kita sesuai dengan kualitas dan kesan foto yang kita inginkan. Hanya sebatas itu.

Sedangkan pada teknik fotografi digital, media penyimpanannya adalah memory file baik dalam bentuk memory card atau disc (flashdisc, compact disc, hard disc etc). dan pengolahan gambar tadi sangat beragam media yang mampu menjembataninya. Entah langsung cetak atau melalui proses upgrading yang dipermasalahkan mas Lulut. Sangat teramat banyak software yang amat sangat menjembatani kebutuhan fotografi digital kita. Bukan hanya Photoshop. Kita sangat dimanjakan olehnya.

Namun, sebaliknya juga sekaligus melemahkan kita. Disinilah kematangan kita dalam menjalani hobi fotografi diuji. Sebanyak apapun teknik pengolahan yang ditawarkan kepada kita, jika kita “lahap” semuanya dalam sebuah karya fotografi, saya bisa pastikan karya tersebut akan berubah menjadi momok yang teramat menakutkan bagi kita. Disinilah peran pentingnya ilmu dasar (basic knowledge), termasuk dalam dunia fotografi.

Bagi saya, “tipu muslihat” fotografi sudah terjadi sejak kita menggunakan teknologi analog, namun dengan kapasitas yang sangat terbatas. Hal ini sangat jauh berubah sejak ditemukannya teknologi digital.

Tujuan melakukan “tipu muslihat” fotografi hanya dilakukan untuk kepentingan-kepentingan atau motivasi yang relevan. Disinilah seorang creator harus lebih bisa memaknai dimana batasan-batasan pengolahan gambar sehingga mampu menyelaraskan antara motivasi atau alasan “apa” sehingga “mengapa” dilakukan pengolahan gambar tersebut. Sehingga tidak akan keluar dari kaidah keartitistikan dasar seperti composition, balancing, point of interest, contrasts, harmony. Selama kesemuanya masih bisa dipertanggung jawabkan, semuanya adalah hal wajar, malah justru sangat terpuji

Selanjutnya baru kita memikirkan, apakah karya itu mampu mencerdasakan, merubah gaya hidup, merubah tradisi kemudian merubah peradaban. Mas Lulut, masih jauh ternyata perjalanan kita. Yok, kita jalan lagi.






57 comments:

masowen said...

untung hobi saya liat foto (bugil) mau asli ato editan nggak peduli

tapi yang asli bukan foto juga udah liat... he he he

Setan_alaZ^^ said...

wah... emang menarik diskusi soal potografi dan potoshop....
tapi yang jelas amerika sudah ke mars dan temen2 masih asyik diskusi.....
hehehe.......
wis gak perlu bingung mau jalan kaki, naik sepeda, naik motor, bis, pesawat yang penting sampe tujuan broooo....

jd g usah pusing2 ma potoshop....

BAMBANG TRI NUGROHO said...

Lama gak ngenet,kondisi dompet lagi menipis... Maklum anak kost...
Akhirnya ada yang baru di www.photobank81.blogspot.com (Hehehe... sedikit promosi)


Wah.. Om.., Obrolannya menarik..!!!
Apa yang dipertanyakan mas Lulut, dulu juga pernah terlintas di otakku. Waktu aku masih belum mengenal teknologi digital dan photoshop, apalagi aku sempat lama numpang tinggal di lingkungan teman2 penghoby foto yang berbasis jurnalistik. Kata orang2 Tua, dalam sebuah FOTO JURNALISTIK selama tidak merubah letak dan menambahkan objek ataupun menggabungkan beberapa foto dalam sebuah frame, muslihat itu masih sah2 saja. Yang jelas sebuah foto (kondisi & posisi objek) harus sesuai fakta dilapangan. Tapi kalo melihat foto sebagai sebuah KARYA SENI.. Saya pikir semua terserah selera,cipta, rasa dan karsa sang fotografer.. Dan bukan berarti perubahan serta kemajuan teknologi HARAM diikuti kan..??
Yo opo nek menurut sampean...???

koharz said...

wow...
Saya kurang paham masalah photography/photoshop. Editor photo (photoshop atau gimp atau yang lainnya) hanyalah "tools" yang digunakan untuk mempertajam ide yang akan dituangkan dalam hasil akhir photo tersebut.
Saya juga sering "terjerembab" dalam keindahan sebuah photo yang mengikis habis makna yang terburai dalam photo tersebut. Melirik makna "shop" yang diartikan sebagai "belanja" oleh saudara Lulut, mengajak saya untuk memaknai Editor Photo (photoshop, gimp,dll) sebagai sebuah "tool" untuk menaikkan nilai jual dari photo tersebut. Jika kita lihai menggunakan Editor Gambar, maka kita semakin tinggi kemampuan shop (belanja) kita dari hasil menjual photo tersebut.
Hemm, maksain untuk menyambungkan makna shop=belanja (cape... dech...)

Anonymous said...

ternyata NILAI sebuah gagasan pada akhirnya akan menemukan muara "nilai" jual. diskusi... ajang yang mengajak untuk lambung asa dan ingin. Proses Dewasa memang ajakan lahiriah!!! gak terpungkiri..., Aha?? cut Off! fisik yg beranjak berubah! hehehehe....


G3 in Madyan

migraine said...

black mold exposureblack mold symptoms of exposurewrought iron garden gatesiron garden gates find them herefine thin hair hairstylessearch hair styles for fine thin hairnight vision binocularsbuy night vision binocularslipitor reactionslipitor allergic reactionsluxury beach resort in the philippines

afordable beach resorts in the philippineshomeopathy for eczema.baby eczema.save big with great mineral makeup bargainsmineral makeup wholesalersprodam iphone Apple prodam iphone prahacect iphone manualmanual for P 168 iphonefero 52 binocularsnight vision Fero 52 binocularsThe best night vision binoculars here

night vision binoculars bargainsfree photo albums computer programsfree software to make photo albumsfree tax formsprintable tax forms for free craftmatic air bedcraftmatic air bed adjustable info hereboyd air bedboyd night air bed lowest pricefind air beds in wisconsinbest air beds in wisconsincloud air beds

best cloud inflatable air bedssealy air beds portableportables air bedsrv luggage racksaluminum made rv luggage racksair bed raisedbest form raised air bedsaircraft support equipmentsbest support equipments for aircraftsbed air informercialsbest informercials bed airmattress sized air beds

bestair bed mattress antique doorknobsantique doorknob identification tipsdvd player troubleshootingtroubleshooting with the dvd playerflat panel television lcd vs plasmaflat panel lcd television versus plasma pic the bestThe causes of economic recessionwhat are the causes of economic recessionadjustable bed air foam The best bed air foam

hoof prints antique equestrian printsantique hoof prints equestrian printsBuy air bedadjustablebuy the best adjustable air bedsair beds canadian storesCanadian stores for air beds

migraine causemigraine treatments floridaflorida headache clinicdrying dessicantair drying dessicantdessicant air dryerpediatric asthmaasthma specialistasthma children specialistcarpet cleaning dallas txcarpet cleaners dallascarpet cleaning dallas

Anonymous said...

Between us speaking, in my opinion, it is obvious. I have found the answer to your question in google.com le levitra It agree, this amusing message

Anonymous said...

Si sbaglia. Dobbiamo discutere. Scrivere a me in PM, parlare. cutqwajfib ddjpdevbjy [url=http://www.lacasadicavour.com/cialis/]cialis [/url] kwzodgwxmz qdgajxejjh cialis wzfwfbhlta pngxdwdurb

Anonymous said...

Hay mГЎs muchas variantes http://nuevascarreras.com/category/cialis-generico/ cialis precio en farmacia Unire. Sono d'accordo con tutto quanto sopra-ha detto. cialis 20 mg tadalafil

Anonymous said...

Merci pour l'explication, je trouve aussi que plus facilement, mieux … http://runfr.com/tag/20mg cialis 20mg cialis 10mg

Anonymous said...

qu'il en rГ©sulte ? cialis generique cialis

Anonymous said...

Charmant topic contre l ejaculation precoce

Anonymous said...

Quels mots nГ©cessaires... super, l'idГ©e brillante soigner l ejaculation precoce

Anonymous said...

Ich denke, dass Sie den Fehler zulassen. Geben Sie wir werden besprechen. Schreiben Sie mir in PM. viagra rezeptfrei viagra rezeptfrei [url=http//t7-isis.org]viagra[/url]

Anonymous said...

Ich denke, dass Sie den Fehler zulassen. Es ich kann beweisen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden umgehen. viagra viagra bestellen [url=http//t7-isis.org]viagra rezeptfrei kaufen[/url]

Anonymous said...

Je ne doute pas de cela. precoce

Anonymous said...

Excusez que j'interviens, je veux exprimer aussi l'opinion. http://runfr.com/tag/cialis-generique cialis generique cialis generique

Anonymous said...

Je fГ©licite, quelle rГ©ponse excellente. http://runfr.com/tag/cialis-generique cialis generique acheter viagra sur internet

Anonymous said...

Exactement! Va! cialis 20mg achat cialis

Anonymous said...

il avait en vue non cela [url=http://runfr.com/cialis]prix du cialis[/url] http://runfr.com/acheter-cialis cialis generique en france acheter cialis command achetй du viagra en belgique.be

Anonymous said...

Le agradezco por la ayuda en esta pregunta. A Ud el foro admirable. [url=http://csalamanca.com/category/viagra/ ]comprar viagra sin receta [/url] Sois absolutamente derechos. En esto algo es el pensamiento bueno, mantengo. comprar viagra generico

Anonymous said...

J'exprime la gratitude pour l'aide dans cette question. http://runfr.com/acheter-cialis achat cialis en france viagra sur le net

Anonymous said...

http://astp.wikia.com/wiki/Special:CreatePage/index.php?title=Allegra_d_over_the_counter&action=edit&redlink=1
http://forum.gamerzwarehouse.com/viewtopic.php?f=3&t=87839&p=100145
http://www.liftmaster-remote.com/garage_door/showthread.php?p=49222

Anonymous said...

Comme il est curieux. :) http://runfr.com cialis 5mg achat viagra pharmacie

Anonymous said...

Il est clair, merci pour l'aide dans cette question. [url=http://runfr.com]cialis 20[/url] http://runfr.com/cialis generique cialis 10mg prix 10 forum ou acheter cialis viagra forum

Anonymous said...

MГЄme... http://runfr.com/tag/20mg acheter cialis 20mg viagra sur le net

Anonymous said...

tout non est simple ainsi, comme il semble [url=http://runfr.com/cialis]viagra sur le net[/url] http://runfr.com/acheter-cialis cialis prix pharmacie levitra 20 mg prix en belgique mйdicaments impuissances masculine calis

Anonymous said...

non logiquement acheter cialis http://runfr.com/tag/cialis-generique cialis generique cialis 20mg

Anonymous said...

Je vous recommande de venir sur le site, sur qui il y a beaucoup d'information sur cette question. soigner l ejaculation precoce

Anonymous said...

Je demande pardon que j'interviens, il y a une proposition d'aller selon une autre voie. http://runfr.com cialis generique france achat cialis canada

Anonymous said...

o.k. this thing called security tool kept popping up and telling me all these viruses I had on the computer. Well now it completely blanked out my screen making it the only thing visible and everytime I try presing Ctrl + Alt + Delete to go to my task manager it blocks it off with a virus pop up!!! The only way i'm on the internet right now is because I went threw start... PLEASE help me, there is absolutly no way for me to get this of my computer! Now it says it has a firewall up that blocks my internet. This is doing more harm then good as you see obviously. [url=http://gordoarsnaui.com]santoramaa[/url]

Anonymous said...

bbw singles [url=http://loveepicentre.com/]dating direct kingston upon hull[/url] potassium argon dating http://loveepicentre.com/ free swinger personals

Anonymous said...

I think, that you are not right. Let's discuss it.

Anonymous said...

flomax avadart buy Flagyl in Arizona Buy Tablets Augmentin Online cheap Generic kamagra oral jelly overnight discount provera online pharmacy lipitor hydrocodone Keflex next day delivery BUYING Avelox ONLINE IN CANADA find buy Flomax online Online Pharmacy Levonorgestrel

Anonymous said...

cheap Tadalafil prescriptions cod saturday lexapro Flomax (Tamsulosin) how much in thailand buy alesse pill online buy Amoxil on line Buy Clomid International shipping Order Levonorgestrel Saturday Delivery Order online Prograf easily avodart Deutschland non generic Generic kamagra oral jelly no prescription

Anonymous said...

ca entry site this trackback url avodart Find Cheap Prograf Without Prescription buy premarin prescriptions online Order Cheap Avodart Without Prescription Clomid No Prescription Online Doctor Find Premarin Online Purchase Order Premarin Cod Next Day Delivery buy avodart online with a debit card best price purchase cheap Diflucan Discount Diflucan Savonlinna usa based pharmacy Purchase Omnicef Uk Delivery&

Anonymous said...

Augmentin with prescription generic cephalexin cephalexin order quality cialis Order Avodart online for next-day delivery buy pharmacy Avelox waterview Cheapest Place To Buy Cephalexin Online Order Pills Cephalexin cod shipping on boniva Cephalexin Cod Overnight Purchase Generic Avodart

Anonymous said...

muscle girl bodybuilding programs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/imodium.htm]imodium[/url] acdc drugs alcohol http://usadrugstoretoday.com/products/vitamin-c.htm can vitamin b complex casue dissiness http://usadrugstoretoday.com/products/avandia.htm
envy weight loss [url=http://usadrugstoretoday.com/products/xenical.htm]xenical[/url] filagree heart pendant [url=http://usadrugstoretoday.com/products/atarax.htm]lolbal orgasm[/url]

Anonymous said...

buy Clomid cheap without prescription Cheap Flagyl ER Cod Pharmacy cialis can an ohio pa prescribe cephalexin cheapest Best Buy Cephalexin Buy no prescription drug pills online buy cialis cheap Order Clomid online without prescription buy Clomid uk cephalexin dosage recommendation

Anonymous said...

buy Tadalafil online no membership flomax warning ordering Boniva online without a prescription splitting cialis where can i buy diflucan boniva shipped COD on saturday delivery cialis heart help Clomid online without prescription cheap order generic cialis buy name brand cialis

Anonymous said...

I need to purchase Augmentin medication online Buy Cephalexin Cod cialis 10 Prescription Avodart what nascar driver has cephalexin overnight delivery of avelox buy Flomax 60 caps x 0.2 mg online without prescription cheapest place to buy alesse online pdr online flomax avelox 400 mg tablet

Anonymous said...

http://online-health.in/beconase/side-effects-of-beconase-aq
[url=http://online-health.in/antibiotic/antibiotic-common]colorado health care associations[/url] levitra agendas [url=http://online-health.in/angina/prinzmetal-angina-treatment]prinzmetal angina treatment[/url]
erectile dysfunction emedicine http://online-health.in/atacand/atacand-and-cozaar
[url=http://online-health.in/aripiprazole/clozapine-versus-aripiprazole-in-treatment-of-chronic-psychosis]viagra levitra dissolve[/url] plano pharmacy tech [url=http://online-health.in/azelastine/azelastine-hydrochloride-opthalmic-generic]azelastine hydrochloride opthalmic generic[/url]
accomplia drug interactions http://online-health.in/atrovent/atrovent-effects-side
[url=http://online-health.in/aristocort]scoring drugs[/url] how to get free samples of cialis [url=http://online-health.in/benazepril/drug-interactions-benazepril-and-loratadine]drug interactions benazepril and loratadine[/url] compare 2007 v 2008 medicare rx drug copay [url=http://online-health.in/angina/natural-remedies-angina]natural remedies angina[/url]

Anonymous said...

auto dealership grover http://automoblog.in/motor-com/ford-motor-company-a-plan volkswagen wheels 14x6 four bolt 1988 cabriolet
[url=http://automoblog.in/spyker/spyker-c8-spyder]all season tires for mercedes benz c230 kompressor[/url] most expensive automobile [url=http://automoblog.in/oldsmobile/cierra-oldsmobile]cierra oldsmobile[/url]
dodge truck accessoies http://automoblog.in/supermoto/yamaha-wr450-supermoto
[url=http://automoblog.in/panoz/panoz-dp01-ground-effects]automobile history[/url] honda 600 automobile [url=http://automoblog.in/motor-co/laser-ii-52es-trolling-motor]laser ii 52es trolling motor[/url]
mercedes airbag photo http://automoblog.in/motorcycles/helliux-lights-for-motorcycles
[url=http://automoblog.in/motorcycle]commonwealth automobile reinsurers[/url] detroit auto show discount [url=http://automoblog.in/motor/zhejiang-unite-motor-co]zhejiang unite motor co[/url]

Anonymous said...

mercedes benz 190e fuel pump http://autoexpress.in/maserati/lindenberg/riki/maserati auto expressions super stone
[url=http://autoexpress.in/nissan/nissan/prairie/liberty]scandanavian winter auto race[/url] volkswagen car history [url=http://autoexpress.in/nissan/dm/207/nissan/cap]dm 207 nissan cap[/url]
auto and rv trader http://autoexpress.in/saleen/road/tests/for/saleen/or/roush/mustang
[url=http://autoexpress.in/saab/saab/barracuda/countermeasuers]dt auto mn[/url] buick automobile [url=http://autoexpress.in/saturn/saturn/l200/engine/light]saturn l200 engine light[/url]
dallas kia auto dealers http://autoexpress.in/opel/opel/eco/speedster
[url=http://autoexpress.in/cadillac]installing sonar headlights in volkswagen vehicle[/url] auto transport company employment [url=http://autoexpress.in/seat/artic/cat/seat/cover]artic cat seat cover[/url]

Anonymous said...

hand made clothes http://topcitystyle.com/off-white-versace-color195.html mbt shoes [url=http://topcitystyle.com/new-page4.html]adult sized baby clothes[/url] joseph bank clothes
http://topcitystyle.com/black-and-grey-color148.html designer picture frames [url=http://topcitystyle.com/yellow-lilac-roberto-cavalli-color196.html]old easy spirit pattern name shoes[/url]

Anonymous said...

cryamed form designer http://topcitystyle.com/54-jackets-amp-sweatshirts-size9.html crochet baby clothes [url=http://topcitystyle.com/dark-blue-color11.html]chanel myspace layout[/url] getting adhesive off washed clothes
http://topcitystyle.com/de-puta-madre-69-on-sale-brand15.html miss sixty shoes [url=http://topcitystyle.com/off-white-shirts-color175.html]cheap quicksilver clothes[/url]

Anonymous said...

interior designer sample resume http://luxefashion.us/l-shorts-size7.html david elman shoes [url=http://luxefashion.us/?action=products&product_id=1400]where to buy croc shoes in mexico city[/url] fashion square mall
http://luxefashion.us/sweater-page2.html clothes free news [url=http://luxefashion.us/multi-dress-shirts-color71.html]west palm beach fashion[/url]

Anonymous said...

howards shoes http://www.thefashionhouse.us/richmond-bikini-shorts-for-women-with--item1689.html childrens shoes [url=http://www.thefashionhouse.us/white-men-color4.html]designer snow clothes[/url] rockport shoes for men
http://www.thefashionhouse.us/cream-navy-blue-sweaters-color162.html website designer and development [url=http://www.thefashionhouse.us/dark-denim-blue-jeans-color165.html]tobin home fashions tablecloth[/url]

Anonymous said...

hungry heart wild striker [url=http://usadrugstoretoday.com/products/xtz--energy-booster-.htm]xtz energy booster[/url] how to becomr a personal health trainer http://usadrugstoretoday.com/products/zantac.htm
homeless childrens health [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/hipnoterapia.htm]hipnoterapia[/url] viagra advertisement [url=http://usadrugstoretoday.com/products/betnovate.htm ]blood dicks [/url] best bar smoking provision in america
virtual breast enlargement [url=http://usadrugstoretoday.com/products/frozen--energy-and-libido-enhancer-.htm]frozen energy and libido enhancer[/url] dildo stuck inside penis http://usadrugstoretoday.com/products/parlodel.htm
courtyard charlottesville university medical center [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/huesos-sanos.htm]huesos sanos[/url] thornton medical center [url=http://usadrugstoretoday.com/products/acai-natural-energy-boost.htm ]east central health department [/url] monique rider bodybuilding

Anonymous said...

trendy clothes for women http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=1778 laurentian [url=http://www.thefashionhouse.us/ed-hardy-brand39.html]corporate interior designers[/url] discount clogging shoes
http://www.thefashionhouse.us/xs-gucci-size46.html womens comfortable clothing designers [url=http://www.thefashionhouse.us/black-tunic-color2.html]fashion buyer salaries[/url]

Anonymous said...

autofill form entries based on another form entry in adobe designer http://luxefashion.us/m-women-s-tops-size5.html designer clothes big girls [url=http://luxefashion.us/men-page55.html]nike shoes[/url] designer bedding
http://luxefashion.us/black-brown-leather-shoes-color134.html ralph lauren putney paisley [url=http://luxefashion.us/black-yellow-men-color217.html]champion clothes[/url]

Anonymous said...

home environmental health oxygen deprivation [url=http://usadrugstoretoday.com/products/acticin.htm]acticin[/url] zoloft dosage increase and depression http://usadrugstoretoday.com/categories/women-s-health.htm
thinking habits of heart mind imagination [url=http://usadrugstoretoday.com/products/trazodone.htm]trazodone[/url] superior mesenteric vein [url=http://usadrugstoretoday.com/products/clomid.htm ]born without legs halfman health condition examples [/url] millenium medical center
free cabbage soup diet recipe [url=http://usadrugstoretoday.com/products/glucophage.htm]glucophage[/url] university of alabama center for mental health and aging http://usadrugstoretoday.com/products/cok-n--energy-and-sensory-enhancer-.htm
nurses stealing drugs kansas [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/e.htm]No prescription online pharmacy[/url] drug abuse in teens [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/h.htm ]myspace heart special character [/url] pvc and anxiety klonopin

Anonymous said...

print math bingo cards http://xwn.in/lottery_e-lottery-sydicate playing cards scotty dog
[url=http://xwn.in/poker-online_casino-internet-online-poker]samsung blackjack drivers[/url] samsung blackjack windows mobile 6 upgrade [url=http://xwn.in/roulette_on-net-computer-roulette]on net computer roulette[/url]
how do i market a casino http://xwn.in/poker-online_upper-deck-poker-chip-set
[url=http://xwn.in/bingo_vocabulary-bingo]wipe the contact list from blackjack[/url] winning numbers for california lottery raffle [url=http://xwn.in/joker_the-joker-jim-carrey]the joker jim carrey[/url]
texas state lottery official site http://xwn.in/baccarat_antique-baccarat-liqueur-glasses play roulette game gambling free [url=http://xwn.in/poker-online_online-poker-for-real-money]online poker for real money[/url]

Anonymous said...

gun law in automobile north carolina http://xwm.in/daewoo/daewoo-puma-distributors mirrored acrylic auto tags wholesale
[url=http://xwm.in/saab/saab-repairs-westchester]automobile dealers in bangor maine[/url] alternator belt on tdi volkswagen [url=http://xwm.in/geo/geo-tracker-repair]geo tracker repair[/url]
omaha and comfort inn and dodge http://xwm.in/auto/kinnett-auto-sales
[url=http://xwm.in/yamaha/yamaha-guitar-181-review]delete search and auto recent[/url] simmons racing promotions [url=http://xwm.in/buell/buell-enthusiasts]buell enthusiasts[/url]
coolant leak automobile http://xwm.in/chevrolet/multi-chevrolet
[url=http://xwm.in/bugatti]caravan for sale ace caravans dodge caravan[/url] sprint car racing news [url=http://xwm.in/buell/buell-customers]buell customers[/url]

Anonymous said...

http://jqz.in/paxil/getting-high-on-paxil
[url=http://jqz.in/propecia/facts-about-propecia]prescription drug costs solution[/url] impotence drug cialis [url=http://jqz.in/prozac/prozac-dosing-for-pmdd]prozac dosing for pmdd[/url]
levitrabayer levitra http://jqz.in/ultram/how-to-abuse-ultram
[url=http://jqz.in/ultram/zanaflex-stronger-than-ultram]abrams royal compound pharmacy[/url] drug rehabilitation motivational poems [url=http://jqz.in/prostate/providence-medical-medford-prostate-cryotherapy]providence medical medford prostate cryotherapy[/url]
target pharmacy coupon 2008 http://jqz.in/pharma/watson-pharma-androderm
[url=http://jqz.in/permethrin/permethrin-clothing]easy to find halucinogenic drugs[/url] what type of drug is ecstacy [url=http://jqz.in/zithromax/zithromax-prscription-austria]zithromax prscription austria[/url] banthine drug monograph [url=http://jqz.in/paroxetine/fluoxetine-paroxetine-sertraline-citalopram-fluvoxamine]fluoxetine paroxetine sertraline citalopram fluvoxamine[/url]

Anonymous said...

bingo dog song http://lwv.in/slots/free-aussie-slots casino rv parks las vegas
[url=http://lwv.in/betting/spred-betting]south carolina lottery resaults[/url] nc state lottery [url=http://lwv.in/slot/cnr-expansion-slot]cnr expansion slot[/url]
unusual playing cards http://lwv.in/bingo/where-can-i-play-bingo-in-las-vegas
[url=http://lwv.in/slots/camera-bag-with-6-lens-slots]poker web casino computer casino gambling[/url] listen to music with bluetooth samsung blackjack [url=http://lwv.in/slots/usps-rules-low-door-mail-slots]usps rules low door mail slots[/url]
gold coast australia casinos http://lwv.in/betting/william-hill-online-betting camelot national lottery euromillions [url=http://lwv.in/keno/keno-gold-signs]keno gold signs[/url]

Anonymous said...

new movie takes place in paris [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_prize_winner_of_defiance_ohio/]the prize winner of defiance ohio[/url] yourchoice movie throat http://moviestrawberry.com/films/film_bill_hicks_sane_man/ harcore gay movie
sally fields and farrah facet made for tv movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_be_my_valentine_charlie_brown/]be my valentine charlie brown[/url] dentists movie money http://moviestrawberry.com/films/film_nirvana/ kamasutra movie
download mp3 movie sounds [url=http://moviestrawberry.com/films/film_daffy_duck_s_quackbusters/]daffy duck s quackbusters[/url] hot sexy movie
movie times at nugget theater in hanover [url=http://moviestrawberry.com/films/film_stargate_continuum/]stargate continuum[/url] ocean water movie http://moviestrawberry.com/films/film_love_in_a_cold_climate/ critic review movie borat
driving lessons movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_mrs_doubtfire/]mrs doubtfire[/url] robert ebert crtic on jurassic park 1 movie http://moviestrawberry.com/films/film_2008_mtv_movie_awards/ movie millenium